Sala de Şedinţe a Bibliotecii Ştiinţifice Centrale ”Andrei Lupan” a găzduit în data de 25 martie 2014 Conferinţa Ştiinţifică organizată de Secţia Filozofie a Institutului de Istorie al AŞM, întitulată – „Universul filosofic şi social al lui Mircea VULCĂNESCU”.
Evenimentul a fost ales să se desfăşoare în luna martie pentru a comemora cei 100 de ani de la naşterea celui care a fost Mircea Vulcănescu – filosof, economist, filolog, publicist, sociolog, şi nu în ultimul rând, teolog.
Conferinţa a fost deschisă de către dr. hab., Şefa secţiei Filozofie a Institutului de Istorie al AŞM, doamna Ana Pascaru, şi responsabila pentru activităţile ştiinţifico-culturale ale Bibliotecii ”Andrei Lupan” – doamna Ana Brăiescu, având ca moderator pe Dr. Hab., prof. univ. Gheorghe Bobână.
Cu un cuvânt de salut adus organizatorilor a venit Directorul II al AŞM, Dr. Gheorghe Cojocaru şi Prorectorul pentru Ştiinţă al Universităţii AŞM, Dr. Aliona Glijin.
Înainte de a demara expunerea comunicărilor, cei prezenţi la conferinţă au putut vizita expoziţia de carte a lucrărilor filosofului Mircea Vulcănescu, deţinute de Biblioteca ”Andrei Lupan”.
Tematica comunicărilor a variat de la Istorie şi contemporaneitate în filosofia lui Mircea Vulcănescu, la Dimensiunea românească a existenţei în viziunea filosofului, la Criza valorilor creştine – o temă de predilecţie în opera omagiatului, precum şi alte subiecte care au fost prezentate de dr. hab., conf. cercetător Ana Pascaru, dr. hab., prof. univ. Gheorghe Bobînă, dr.conf. cercetător Lidia Troianowski, dr., conf. univ. Rodica Ciobanu, dr., lector univ. Alexandru Cosmescu, magistru în filozofie Andrei Perciune, magistru în filozofie Nicolae Bodean.
Referitor la personalitatea lui Mircea Vulcănescu, marele Mircea Eliade scria: ”Nu ştiai ce să admiri mai întâi: nestăvilita lui curiozitate, cultura lui vastă, solidă, bine articulată sau inteligenţa lui, generozitatea, umorul sau spontaneitatea cu care îşi trăia credinţa şi iscusinţa cu care şi-o tălmăcea. Nu cred că am întâlnit un alt om înzestrat cu atâtea daruri. Şi nici altul care să-l întreacă în modestie …”
Evenimentul s-a încheiat cu dezbateri privind opera şi personalitatea autorului.