Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova organizează luni, 23 decembrie 2024, cu începere de la ora 9.30, sesiunea anuală de comunicări științifice.
Evenimentul va avea loc în incinta Institutului, în Sala de ședințe nr. 18 (str. Academiei 3/2, mun. Chișinău). Ședința plenară se va încheia cu colinde interpretate de Ansamblul Etnofolcloric „Bujoreii”, conducător artistic Mihai Leon, IP Liceul Teoretic cu profil de arte „Nicolae Sulac”.
Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Secția Filosofie, organizează Sesiunea Științifică „FILOSOFIA ȘI PERSPECTIVA UMANĂ” Consacrată ZILEI MONDIALE A FILOSOFIEI, Ediția a XXI. Evenimentul se va desfășura Joi, 21 noiembrie 2024 în cadrul instituției (Chișinău, str. Academiei 3/2, biroul 18, etaj 2, Secția Filosofie, Institutul de Istorie). Programul se anexează mai jos.
În perioada 7-8 noiembrie 2024, UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA organizează un șir de evenimente, evidențiate de frumoasa tradiție a comunității științifice din Republica Moldova de a marca în fiecare an Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, proclamată la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31 sesiuni a ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).
Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova particită, în calitate de partener, la lucrările conferinței știiințifice „Românii sub teroarea totalitară. Represiunea în România și Uniunea Sovietică: evaluare comparativă (1940-1989)“ oraganizată de Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române și de Comisia pentru politică externă a Senatului României. Evenimentul științific va avea loc miercuri, 30 octombrie 2024, începând cu ora 9:30, la Senatului României, în Sala de Conferințe „Dimitrie Cantemir“ (Salonul Alb).
Conferința reunește istorici de prestigiu din Republica Moldova și din România, specialiști în istoria secolului XX. Structurată în trei sesiuni, conferința abordează câteva teme de mare importanță: deportările din Uniunea Sovietică, politicile represive împotriva unor personalități din Basarabia, încercările de mai multe decenii de distrugere a identității românești ș.a.
Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova organizează, în data de 15 octombrie 2024, conferința științifică „Pacea de la Kuciuk-Kainargi (1774): context internațional, impact național”. Tratatul de pace între Imperiul Rus și Poarta Otomană a fost semnat în urmă cu 250 de ani, la 10 (21) iulie 1774, într-o tabără de lângă satul Kuciuk-Kainargi determinând relațiile comerciale, economice și diplomatice dintre cele două puteri pentru mulți ani de atunci înainte. Pacea a schimbat raportul de forță dintre imperiile rivale în favoarea Rusiei, drept urmare expansionismul rus s-a manifestat din plin ulterior și asupra Principatelor Române. Conferința se va desfășura la Institutul de Istorie al USM, sala nr. 18 (str. Academiei 3/2, mun. Chișinău), cu începere de la ora 11.00. La eveniment sunt invitați să participe cercetători științifici, cadrele științifico-didactice, studenți, masteranzi și doctoranzi, cei interesați etc.
Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova organizează joi, 10 octombrie 2024, Conferința Științifică 100 DE ANI DE LA FORMAREA RASSM. Evenimentul se va desfășura în sala de conferințe (18, et. 2), cu începere de la ora 11.00.
Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova organizează, în data de 10 octombrie 2024, conferința științifică cu participare internațională „100 de ani de la formarea RASSM”.
La eveniment sunt invitați să participe cercetătorii științifici din R. Moldova și România, cadrele științifico-didactice, studenți, masteranzi și doctoranzi, cei interesați.