Română

Perfecţionare

Cu ocazia vernisării expoziției foto-documentare „Rusaliile Negre. Deportările în Bărăgan”, la 11 noiembrie 2019, Institutul de Istorie, MECC, a organizat la Muzeul de Istorie și Etnografie din Telenești un seminar pentru profesorii din instituțiile de învățământ preuniversitar.

În perioada 23-30 august 2019, și-a desfășurat activitatea Școala Internațională de Vară Cultura memoriei și patrimoniul cultural pentru tânăra generație. Schimb de experiență și bune practici între Lituania, Moldova și România, organizată de Centrul de Excelență Institutul ProMemoria, USM și Institutul de Istorie în parteneriat cu Centrul de Studiere a Genocidului și Rezistenței din Vilnius, Memorialul Ipotești, Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației.


Academia de Ştiinţe a Moldovei  de comun cu Centrul Proiecte Internaţionale cu suportul Comisiei Europene, a organizat în perioada 30-31 mai 2017 la Chişinau, evenimentul cu genericul “Schimbul de experienţă privind asocierea la Programul-cadru al Uniunii Europene de Cercetare şi Inovare ORIZONT 2020 (H2020)”.


În cadrul Institutului de Istorie al AȘM îşi desfășoară un stagiu de cercetare Dna Mariann NAGY, Profesor de istorie economică la Facultatea de Istorie a Universității din Pécs, Ungaria. Stagiul se realizează în cadrul Programului Fondului Vysegrad timp de două semestre academice, între septembrie 2015 - iulie 2016.


În perioada 17-28 iunie curent, la Minsk (Bielorusia) și-a desfășurat lucrările o școală de vară internațională a istoricilor, cu tema „Uniunea Sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial: probleme actuale de istorie și memorie istorică”, organizată de Asociația Istoricilor din țările CSI. La lucrările ei, alături de delegația țării-gazdă, Bielorusia, au participat și delegații din Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Ucraina, Uzbekistan etc., precum și o delegație compusă din cinci cercetători de la Institutul de Istorie al AȘM.



În perioada 4-10 iunie 2017, Institutul de Istorie al AŞM a participat la Şcoala Internațională de vară pentru tinerii istorici: "Anul 1917: noi viziuni și abordări", organizată de Institutul de Istorie Universală al Academiei de Ştiinţe a Rusiei și Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.

În cadrul școlii de vară au participat 85 de tineri istorici, dar şi reprezentanți consacraţi ai unor instituții academice și universitare din cadrul CSI, a ţărilor baltice, dar şi din alte state europene și Japonia. Din partea II al AŞM în calitate de tineri cercetători au participat dr. Andrei Emilciuc, dr. Alexandru Cosmescu, drd. Tudor-Eugen Sclifos şi drd. Cristina Gherasim, iar în calitate de conferenţiar - dr. Octavian Ţâcu, care a prezentat prelegerea "În căutarea identităţii: Basarabia între cele două revoluţii ruse din 1917".

La 16 septembrie 2015 Universitatea Academiei de Științe a Moldovei a organizat pentru cercetătorii instituţiilor cu profil umanistic din subordine prelegerea „Managementul proiectelor internaționale în domeniul științelor umaniste”, ținută de prof. univ. dr. Otilia HEDEȘAN (Universitatea de Vest din Timisoara). La prelegere au participat mai mulţi cercetători tineri din cadrul Institutului de Istorie al AŞM, pentru care experienţa şi sfaturile împărtăşite de dna Otilia HEDEŞAN au trezit interes şi vor constitui cu siguranţă un imbold în implicarea mai activă în proiectele internaţionale, precum cele din cadrul Programului Horizont 2020.


În perioada 2-7 iulie 2015 în oraşul Braşov din România s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a şcolii de vară “Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”, care a întrunit circa 40 de profesori şi cercetători de istorie din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Ungaria. Lucrările şcolii de vară au fost găzduite de Universitatea "Transilvania" din Braşov, fiind organizate de Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, cu finanţarea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe a României.

Şcoala de vară “Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”, Sibiu, 7-12 iulie 2014

La invitaţia Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, dr. Constantin Ungureanu, dr. Valentin Constantinov şi dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc au avut ocazia să participe la lucrările Şcolii de vară  “Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”, ediţia a X-a, care anul acesta şi-a ţinut lucrările în oraşul multicultural Sibiu, în perioada 7-12 iulie 2014.

RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: [email protected]
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC