În contextul Zilei Comemorării Victimelor Foametei din anii 1946–1947, în data de 12 aprilie 2025, colaboratorii Secției Istorie Contemporană au participat la evenimentul comemorativ desfășurat în cadrul Complexului Muzeistic din satul Avdarma, UTA Găgăuzia. Manifestarea a reunit istorici, muzeografi, cercetători și reprezentanți ai administrației publice din Chișinău, Comrat, Tiraspol și alte localități, într-un demers comun de documentare a crimelor regimului totalitar-comunist și de cultivare a memoriei victimelor foametei, represiunilor și deportărilor staliniste.
Institutul de Istorie al USM, Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM și Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Academia Română, Filiala Iași, au deosebita onoare să vă invite la conferința științifică cu participare internațională „50 de ani de la încheierea Acordurilor de la Helsinki: Impact, Importanță, Probleme de Cercetare și Actualitate”. Evenimentul se va desfășura în format fizic, dar și online, în luna aprilie 2025.
Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova în cooperare cu Memorialul Revoluției din Timișoara și suportul Fundației Hanns Seidel Moldova, organizează Masa rotundă „Revoluția Română din Decembrie 1989. Cum analizăm fenomenul și ce lecții învățăm?”
Joi, 13 martie 2025, la ora 12:00, în incinta Institutului de Istorie al USM (mun. Chișinău, str. Academiei 3/2, sala 18), va avea loc lansarea volumului „Ruperea Blestemului. Revoluția Română din decembrie 1989”, editura Litera, 2024. Invitatul special al evenimentului va fi Cătălin Ranco Pițu, fost procuror militar șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și autorul lucrării.