Română

Evenimente

În perioada 5-8 iulie 2022, Institutul de Istorie a participat la organizarea unei serii de evenimente dedicate tristei aniversări a deportărilor din vara anului 1949 și memoriei victimelor represiunilor staliniste.

În data de 5 iulie 2022, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM a organizat Conferința știinţifico-practică „Memoria deportărilor și represiunilor staliniste: practici, probleme și perspective de valorificare muzeală”. Evenimentul a întrunit reprezentanții comunității muzeografice, alături de istorici, antropologi, filologi și juriști preocupați de muzeificarea memoriei deportărilor și represiunilor staliniste din perspectiva responsabilităților, rolurilor și provocărilor pe care le confruntă instituția muzeală în prezentarea trecutului totalitar-comunist din RSS Moldovenească.

În data de 6 iulie 2022, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc un exercițiu memorialistic „Istorii din Gulag”, cu participarea victimelor deportărilor și represiunilor politice, reprezentanților tinerei generații, mass-media și societății civile. La inaugurarea evenimentului a fost prezentă Doamna Consul al Republicii Lituania în Republica Moldova Eglė Bloznelienė, menționând despre proiectele bilaterale implementate în domeniul recuperării și valorificării istorice a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist și acțiunile comune în edificarea unei culturii europene a memoriei în societatea din Republica Moldova.


Ambele evenimente au fost organizate în cadrul proiectului „Edificarea culturii europene a memoriei, dezvoltarea valorilor democratice și consolidarea solidarității europene prin cercetarea și diseminarea cunoștințelor istorice. Cooperare și promovarea bunelor practici între Lituania și Moldova”, cu suportul Programului de promovare a democrației și cooperare pentru dezvoltare al MAE al Republicii Lituania în cooperare cu Institutul de Istorie, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria, USM și Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova.

În data de 8 iulie 2022, un grup de cercetători din cadrul Institutului de Istorie, Secția Contemporană și Muzeul Național de Istorie a Moldovei a întreprins o deplasare de informare și documentare la șantierul arheologic din preajma Beciului de Pulbere din orașul Tiraspol, cunoscut ca loc de execuție în masă din perioada represiunilor staliniste în anii 1937-1938. Recent arheologii desfășoară cercetări în cea de-a 38-a groapă comună care păstrează osemintele victimelor aruncate în câteva straturi, cu urme de moarte violentă prin împușcare. Astfel, într-o perioadă de un an și patru luni, cât a durat acest val de represiuni, prin malaxorul terorii au trecut peste cinci mii de oameni, osemintele a mai mult de jumătate fiind deja depistate în gropile din apropierea Beciului de Pulbere din orașul Tiraspol. Rezultatele acestor cercetări urmează a fi publicate și sunt așteptate de comunitatea științifică.

conf. univ., dr. Virgiliu Bîrlădeanu

RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: [email protected]
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC