Română

Evenimente

În data de 8 septembrie 2024, în s. Mereni, r-nul Anenii Noi a avut loc Turul Pietonal Comemorativ, eveniment organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, Muzeul Memorial Sybir din Białystok (Polonia), Centrul de Cercetare a Genocidului și Rezistenței din Vilnius (Lituania), Muzeul de Istorie și Etnografie din Mereni și Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice.

În Republica Moldova această acțiune are loc pentru prima dată, ca parte a proiectului internațional Peloton Comemorativ, și are scopul de a cinsti memoria tuturor victimelor regimurilor totalitare și a evenimentelor dramatice care au avut loc în Europa Centrală după semnarea protocolului secret Hitler-Stalin, la 23 august 1939.

Turul pietonal comemorativ a demarat în curtea Complexului memorial în aer liber, în prezența supraviețuitorilor represiunilor și deportărilor staliniste din Mereni, și a întrunit circa 30 de istorici, muzeografi, juriști, pictori, reprezentanți ai societății civile și mass-media din Republica Moldova, Polonia și Lituania. Cuvântul de salut din partea coordonatorilor din Republica Moldova a fost adresat de către conf. univ. dr. Ludmila Cojocaru, șefa Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM și dl Alexandru Postica, Președintele Asociației Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, ambii vorbitori menționând importanța antrenării societății din Republica Moldova în proiectele comemorative europene. Din partea partenerilor europeni cuvântul de salut a fost adresat de către coordonatorul proiectului „Peloton Comemorativ”, dr. Piotr Poplawski, Muzeul Memorial Sybir din Białystok (Polonia), care a subliniat importanța participării Republicii Moldova, alături de Lituania, Estonia și Letonia în efortul comun de edificare a unei memorii europene.

Printre invitații de onoare la evenimentul din Mereni a fost dl Liudas Gintautas Dabkus, Attaché al Ambasadei Republicii Lituania la Chișinău, care a reiterat importanța antrenării comunităților locale din Republica Moldova, cu precădere a tinerei generații, în cunoașterea istorică și promovarea valorilor democratice în societatea din Republica Moldova.

Turul pietonal a inclus patru popasuri în preajma celor mai reprezentative locuri ale memoriei din sectorul Centru al localității Mereni, sub coordonarea și ghidajul efectuat de către prof. univ., dr. hab. Gheorghe Postică, Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Pe parcurs, participanții la turul pietonal au avut ocazia să viziteze gospodăria unor descendenți ai foștilor deportați din s. Mereni – familia Baciu, care au relatat despre suferințele și cazurile de rezistența anticomunistă ale merenenilor în perioada de ocupație sovietică. Pe finalul turului pietonal, participanții au fost invitați la vernisajul expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag”, prezentată de conf. univ., dr. Ludmila Cojocaru  și conf. univ., dr. Virgiliu Bîrlădeanu, Șeful Secției Istorie Contemporană, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova.

Concluziile și proiectele de viitor, articulate în cadrul desfășurării acțiunii „Peloton Comemorativ” în Republica Moldova, au fost prezentate de către Directorul General al MNIM, prof. univ., dr. hab. Eugen Sava și reprezentanții instituțiilor partenere: prof., dr. hab., Wojciech Śleszyński, Director, Muzeul Siberiei din Bialystok (Polonia) și dr. Arunas Bubnys, Director General al Centrului de Cercetare a Genocidului si Rezistenței din Vilnius (Lituania).



















































Acțiunea „Peloton Comemorativa fost inițiată de către Muzeul Memorial Sybir din Białystok, Polonia, în 2017, iar după 2022 s-a extins în alte țări europene marcate de evenimentele dramatice care au avut loc după semnarea protocolului secret al Pactului Molotov-Ribbentrop la 23 august 1939, divizând Europa între Germania nazistă și Uniunea Sovietică. În anul curent, acțiunea comemorativă a avut loc în Riga/Letonia (21 august), Vilnius/Lituania (23 august), Białystok/Polonia (24 august), Mereni/Moldova (8 septembrie).

RSS
  • Video
  • Chestionar

Cum apreciaţi pagina web a institutului?

Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: [email protected]
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC