Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a reunit în data de 18 iunie 2015, istorici de seamă, lectori şi profesori care predau istoria în şcolile din Chişinău, şi nu numai, o parte dintre ei fiind veniţi chiar din raioanele şi satele republicii.
Disciplină ştiinţifică cu un puternic impact şi semnificativă determinare ideologică, istoria a reprezentat, alături de literatură şi filozofie, un spaţiu al configurării noii culturi politice româneşti. Istoricii au avut întotdeauna un rol esenţial în formarea şi pregătirea specialiştilor în domeniu, ca şi în schimbul de idei şi coalizarea teoriilor istorice.
Cicero spunea că „Istoricul este martorul care confirmă trecerea timpului; iluminează realitatea, vitalizează memoria, oferă călăuzire în viaţa de zi cu zi şi ne aduce ştiri din antichitate.”
Drept omagiu adus istoricilor, a constituit şi manifestarea din 18 iunie, care a avut drept scop evidenţierea aportului adus de istorici în consolidarea şi promovarea valorilor noastre naţionale şi nu numai.
Cuvântul de salut al evenimentului l-a avut acad. Alexandru Moşanu, care a subliniat rolul Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, instituţie ce a unificat comunitatea istoricilor, contribuind la introducerea istoriei românilor în şcolile de toate nivelurile.
Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, arheolog şi istoric medievist, a subliniat rolul pe care istoricii basarabeni l-au jucat în mişcarea de eliberare naţională şi consolidarea valorilor naţionale. Acesta a dat citire textului de felicitare venit din partea Guvernului RM, dedicat tuturor celor împătimiţi de istorie, oferindu-le diplome de merit istoricilor ca: Nicolae Bulat – Cetatea Medievală Soroca, Ion Negrei – IIAŞM, Anatol Petrencu – USM, Mihai Ursu – Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală, etc.
Cuvinte calde şi urări de bine aduse la adresa profesorilor de istorie aflaţi în sală au venit şi din partea directorului IIAŞM, dr.hab. Gheorghe Cojocaru, care a menţionat următoarele: „Trebuie să fim tari spiritual şi să supravieţuim acestor timpuri grele, ca să promovăm în continuare adevărul istoric! Astăzi totul se schimbă, şi timpul, şi harta, şi vremurile, iar noi istoricii trebuie să facem ca această schimbare să fie una spre binele nostru, precum şi spre binele generaţiilor viitoare!”
„Una din sarcinile istoricului din Republica Moldova este de a prezenta adevărul, cu date bazate pe documente din arhive şi de a contribui la propagarea acestui adevăr” - a mărturisit pentru Radio Chişinău, preşedintele interimar al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, doctorul în istorie, Gheorghe Negru.
Alte felicitări au venit din partea dnei Elena Postică (Muzeul Naţional de Istorie), Valeriu Matei (ICR „Mihai Eminescu” din Chişinău), Ion Negrei (Institutul de Istorie al AŞM), precum şi candidatul la primăria capitalei, dl Dorin Chirtoacă care a oferit diplome mai multor istorici prezenţi la eveniment.
Manifestarea a avut şi un program artistic oferit de elevii Liceului „Ciprian Porumbescu” din Chişinău, care au interpretat un set de cântece naţional-patriotice.
Toţi profesorii prezenţi la eveniment au primit în dar colete de cărţi şi reviste de istorie, oferite de IIAŞM şi ICR.
„Ziua istoricului” se serbează în Republica Moldova de acum patru ani, mai exact, din 10 iunie 2011, când Guvernul a adoptat hotărârea „Cu privire la instituirea sărbătorii profesionale a Istoricului”.
Autor: Dr. Mariana Ţîbulac