Română

Întruniri ştiinţifice


Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, au organizat, în cadrul evenimentelor prilejuite de împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Conferinţa ştiinţifică cu genericul „Realităţi istorice şi demografice în spaţiul românesc. In memoriam Paul DIMITRIU”.

Manifestarea ştiinţifică s-a desfăşurat la 24 martie 2015 în Sala Aurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În cadrul acestui eveniment ştiinţific au fost puse în discuţie subiecte de demografie istorică, cât şi legate de provocările demografice ale lumii contemporane.

În deschiderea manifestării au prezentat alocuţiuni ambasadorul României în Rep. Moldova, Marius Lazurcă, coordonatorul Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, dr.hab. Aurelian Dănilă, directorul Institutului de Istorie, dr.hab. Gheorghe Cojocaru, şi directorul Institutului Cultural Român din Chişinău, acad. Valeriu Matei.





Evenimentul s-a axat pe schimbul de experienţă dintre cele trei centre de cercetare ştiinţifică a populaţiei din Chişinău, Bucureşti, Cluj-Napoca, fiind puse în dezbatere următoarele probleme:

a) obiectul de studiu al demografiei istorice – populaţiile din trecut, metodologii şi surse de cercetare a populaţiei;

b) studii de demografie istorică românească, demografia istorică şi repercusiunile ei asupra studiilor de istorie economică, socială, politică, migraţii, relaţii internaţionale, sănătatea publică, asigurări, climă, etc.;

c) provocările demografice la etapa actuală.

În cadrul conferinţei ştiinţifice a fost evocată memoria savantului Pavel Dimitriu (14 febr. 1925 – 14 apr. 1996), unul dintre primii istorici de la Chişinău care a valorificat documentele medievale şi moderne privind numărul populaţiei româneşti din spaţiul dintre Prut şi Nistru. La cei 90 de ani de la naşterea savantului, observăm că un prim pas în această direcţie îl constituie întocmirea repertoriului de obiective susceptibile de a intra în raza activităţilor demografice, iar completarea cunoştinţelor asupra perioadei prezentate nu este posibilă decât prin cercetări efectuate pe teren, aşa cum obişnuia istoricul.

La Conferinţă, alături de cercetătorii din Republica Moldova, au participat şi prof.univ.dr. Şarolta Solcan, de la Laboratorul de demografie istorică, Universitatea Bucureşti, şi dr. Luminiţa Dumănescu, de la Centrul de Studiere a Populaţiei, din Cluj-Napoca, România.





Participanţii la eveniment au prezentat următoarele comunicări:

Mem. cor. al AŞM Demir DRAGNEV, „Pavel Dimitriu – renumit istoric demograf”

Dr. hab. Ion CHIRTOAGĂ, „Omul Pavel Dimitriu”

Dr. Sergiu BACALOV, „Nobilii basarabeni Dimitriu în secolul al XIX-lea”

Prof. univ. dr. Şarolta SOLCAN, „Realităţile demografice din Ţările Române în secolul al XVII-lea în documentele transilvănene ale epocii”

Acad. Valeriu MATEI, „Demografie şi etnologie în opera lui Nicolae Milescu Spătaru”

Dr. hab. Nicolae ENCIU, „Etape ale cercetării demografice în Moldova de Est: evoluţii şi involuţii”

Dr. Luminiţa DUMĂNESCU, „Provocări contemporane în demografia istorică – bazele de date şi studiile de populaţie”

Dr. hab. Ion CHIRTOAGĂ, Valentina CHIRTOAGĂ, „Structura etnică a populaţiei ţinutului Akkerman (1770-1827)”

Mem. cor. Demir DRAGNEV, „Direcţiile principale ale migraţiei populaţiei Ţărilor Române în secolul al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea”

Dr. Valentin CONSTANTINOV, „Realităţi demografice şi deplasări de populaţie în Moldova medievală şi la începuturile epocii moderne”

Dr. Alina FELEA, „Divorţialitate în Basarabia (1812-1818)”

Dr. Dinu POŞTARENCU, „Migraţii de populaţie din Principatul Moldovei în Basarabia în anii 1821-1859”

Tudor CIOBANU, „Situaţia demografică a ţinuturilor Orhei, Lăpuşna şi Soroca prin prisma registrelor parohiale din anul 1810”

Dr. Constantin UNGUREANU, „Populaţia Bucovinei în perioada administraţiei provinciale (1861-1918)”

Conf. univ. dr. hab. Olga GAGAUZ, „Viitorul demografic al Republicii Moldova”


Autor: Dr. Mariana Ţîbulac

RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: [email protected]
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC