Colectivul Institutului de Istorie al USM anunță, cu profund regret, încetarea din viață a lingvistului Vasile BAHNARU, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, cercetător științific principal, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Vasile BAHNARU și-a dedicat viața studiului filologiei, în special a lexicografiei românești. A semnat nenumărate monografii, dicționare, articole științifice consacrate aspectelor lexicale, gramaticale, stilistice, semantice ale vocabularului românesc. A avut o contribuție incontestabilă în dezvoltarea terminologiilor speciale în limba română din Republica Moldova, în soluționarea unor probleme teoretice din domeniul semasiologiei. Monografiile sale „Mutații de sens (cauze, modalități, efecte)”, „Elemente de lexicologie și lexicografie” ș. a. au fost primite cu interes de specialiștii în domeniu.
A fost și un publicist de forță, dedicat adevărului științific privind originea limbii și a poporului român. A demonstrat, cu argumente de rigoare, vechimea și continuitatea neamului românesc. S-a aflat în primele rânduri ale luptei pentru revenirea limbii române la grafia latină și pentru a i se acorda acesteia statutul de limbă oficială. A fost unul dintre semnatarii Scrisorii celor 66, care cereau imperios, în 1988, restabilirea drepturilor firești ale limbii române la ea acasă. A publicat, împreună cu scriitorul și cercetătorul Constantin Tănase, 2 articole-studii manifest de mare curaj „Mai adevărat ca adevărul” (1988) și „Alfabet pe banca acuzaților” (1989), care ofereau – în procesul de renaștere națională – fundamentul teoretico-științific pentru revendicarea drepturilor limbii române.
În colaborare cu directorul Institutului de Istorie Gheorghe Cojocaru, a scris două cărți fundamentale pentru ilustrarea rezistenței conștiinței naționale românești a intelectualilor și oamenilor de cultură din Basarabia, în condițiile unui regim totalitar: „Congresul al III-lea al Uniunii Scriitorilor din R.S.S.Moldovenească (14-15 octombrie 1965)” (2018) și „Cazul revistelor «Zvezda» și «Leningrad» și ecourile lui la Chișinău” (2018).
A fost director general al Departamentului de Stat pentru Edituri, Poligrafie și Difuzare a Cărților al Republicii Moldova (1990-1992); director adjunct al Centrului Național pentru Standarde de Limbă (1992-1993); director executiv al Asociației Naționale de Terminologie (1993-1998), director al Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” (2009-2018) etc.
Activitatea științifică și didactică i-a fost înalt apreciată prin distincții și premii naționale și internaționale, printre care, Ordinul Republicii (2010), Om emerit (2009), Premiul Academiei de Științe a Moldovei „Grigore Vieru” (2009), Premiul „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al Academiei Române (2018) etc.
A fost o voce de impact civic și cultural, a avut mereu curajul opiniei și al acțiunii. În memoria colegilor și a prietenilor săi, Vasile BAHNARU rămâne drept un spirit neînfricat și justițiar, un împătimit de limba română, un cercetător dedicat și perseverent.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!